Kaffekalender

För alla kaffeälskare är en kaffekalender ett måste. Med en kaffekalender kan man starta varje decembermorgonen fram till julafton med en värmande kopp kaffe.

I kalendern finns det flera olika kaffesorter så att man får prova på nya spännande bönor, rostningar och smaker.

En kaffe adventskalender finns antingen med påsar med malet kaffe, hela kaffebönor eller kalendrar med kaffekapslar.

Du väljer den typen av kaffekalender som passar dig bäst – har du en helt vanlig kaffebryggare eller Moccamaster så väljer du med fördel färdigmalt kaffe, har du en kaffekvarn kan du prova på kaffebönor som du mal själv, har du en kapselmaskin (t.ex. Nespresso) så väljer du en kaffekapsel-kalender.

Kaffekalendrarna med kapslar finns både antingen som original från Nespresso eller med kompatibla kapslar (samma mått som passar Nespresso) men från andra tillverkare. På så sätt kan man få prova nya spännande böner från nya tillverkare, odlare och länder.

Kaffe adventskalendrar

Vilka olika kaffekalendrar finns det?

Här kommer lite tips på kaffekalendrar du kan köpa i Sverige:

Kaffekalender från NABO

Nabo kaffeadventskalender

Svenska NABO började 2011 med att ge ut en teadventskalender, sedan 2016 gav man även ut en kaffekalender med namnet Kaffeadventskalendern.

I NOBO:s kaffeadventskalender får du prova på olika sorters kaffe, du får prova många olika ursprung, rostningar och karaktärer på kaffet. Några av sorterna är åt det experimentella hållet – exempelvis kaffe smaksatt med saltkola.

Varje påse i kalendern innehåller 21 gram kaffe (blir 3-4 koppar färdigt kaffe).

Kaffesorterna och utformningen på kalendern varierar från år till år, men allt kaffe i kalendern är alltid framtaget genom ekologisk produktion.

Kaffeadventskalendern med kaffe från svenska mikrorosterier

Kaffeadventskalendern togs fram av det kaffeälskande paret Fredrik och Nina. Varje lucka och påse innehåller 30 gram malet kaffe, vilket räcker till ca 4 koppar kaffe.

Kaffebönorna kommer från olika svenska mikrorosterier som Gårdsrosteriet, Gamla Snickeriets kafferosteri, Archipelago Coffe m.m. Vilka bryggerier som medverkar i kaffekalendern varierar från år till år.

kaffeadventskalendern

Kaffeadventskalendern har en begränsad upplaga så det är först till (kaffe)kvarn som får mala (köpa), så att säga. 2019 gavs endast 800 exemplar ut av kalendern.

Även i år – 2020 – ges Kaffeadventskalendern ut i en mycket begränsad upplaga på 800 exemplar. Vill du ha en kalender är det därför en bra idé att slå till så snabbt som möjligt då den nästan helt säkert kommer bli slutsåld innan december.

Kaffekalender för dig med kapselmaskin

För dig som har en kapselmaskin (t.ex. Nespresso) så är Estate Coffee kalender ett bra val. Kalendern innehåller 24 luckor med 12 olika sorters espresso och lungo-varianter (espresso med större mängd vatten, inte lika stark).

Estate Coffee Kaffekalender

Kalender från Kahls kaffe

Klassiska Kahls kaffe har sedan några år tillbaka tagit fram en kaffekalender med smaker från hela världen – kalendern innehåller 24 påsar med malet kaffe som alla ger 5 dl färdigbryggt kaffe (ca 4 koppar).

I Kahls kaffekalender hittar du både kaffesorter från ordinarie sortimentet, nyheter och smaksatta kaffebönor.

Kaffekalender från Kahls

Kaffeadventskalender till jul

Flera av kaffekalendrarna innehåller nya spännande smakkombinationer. Ofta får man prova smaksatt kaffe med juliga toner. Perfekt till julfikat med en kopp nybryggt julkaffe tillsammans med lussekatten och pepparkakorna.