Tävling! Var med i utlottningen av 3 st adventskalendrar för vuxna

Lakritskalender

lakritskalendrar - adventskalendrar med lakrits

Flera svenska godis- och lakritstillverkare ger årligen ut lakritskalendrar som innehåller nya spännande lakritskombinationer.

I en adventskalender med lakrits finns många typer av lakrits. Allt från rålakrits, salt lakrits och salmiak till chokladdoppade lakritsbitar smaksatta med frukt, bär och juliga kryddor. Till skillnad från många julkalendrar för barn är lakritskalendern en adventskalender för vuxna som man sannolikt får ha i fred.

Vanligtvis får man i en lakritskalender både prova på lakritsbitar från det ordinarie sortimentet samt några nya spännande produktnyheter som kommit ut under året. När du köper en lakritskalender får du därför nästan garanterat prova på någon ny lakritskombination du inte testat innan.


Lakritsfabriken Lakritskalender 2021

Klassiska lakritskalendern från Ramlösa är tillbaka även 2021. Lakritskalendern är fullproppad med 720 gram premiumlakrits som både är glutenfri, gelatinfri och med naturliga ingredienser.

lakritsfabriken lakritskalender 2021

Lakritsfabrikens Lakritskalender 2021 ser du här på bilden ovan. Motivet är en vacker julstad med julgranar och snö på taken.


Lakritskalender by Bülow 2021

Johan Bülow adventskalender är tillbaka 2021. I årets kalender hittar du både klassiker från förra kalendern, storsäljare och nya spännande smaker som du enbart hittar i kalendern.

Lakrids by bulow lakritskalender

Läs mer om innehållet i Johan Bulows adventskalender 2021 eller köp den direkt via länken nedan.


Haupt Lakritskalender 2021 – finns nu äntligen att köpa!

Även i år ger Haupt Lakrits ut sin populära lakritskalender där man kombinerar lakrits, choklad och andra spännande smaker.

Haupt lakrits adventskalender

2021 års julkalender innehåller 24 olika lakritssmaker och bakom varje lucka finns minst 2 bitar chokladdoppad och smaksatt lakrits. Totalt innehåller kalendern 300 gram premiumlakrits.

I årets lakritskalender hittar vi smaker som belgisk vit, mörk och Dulce-choklad. Julkalendern innehåller både rålakrits och salmiak som är smaksatt med ingredienser som hallon, passionsfrukt, lime, jordgubbar och lingon.


lakritspipa lakritskalender

Lakritskalender Skipper’s Pipe 2021

Rolig julkalender fullproppad med de klassiska Cloetta lakritspiporna Skipper’s Pipe.

Julkalendern består av 24 st lakritspipor varav 4 st är smaksatta med havssalt samt 1 st jättestor pipa.


lakritsfabriken lyxkalender

Lakritsfabriken Lyx-kalender 2021

I år har Lakritsfabriken även gett ut en lyxversion av sin lakritskalender med ännu mer lakrits. Bakom varje lycka finns 2 – 4 chokladdoppade lakritsbitar.

Lakritsbitarna är smaksatta med havtorn, banan, jordgubb, svarta vinbär, mango, citron, kaffe och andra spännande smaker.


lakritskalendrar

Lakritskalendrar 2021

Precis som förra året så hittar vi i år lakritskalendrar från Lakritsfabriken, Haupt Lakrits och Lakrids by Johan Bülow.

Lakritsfabrikens adventskalender är även i år en riktigt generös historia med hela 720 gram lakrits totalt. Varje lucka i kalendern innehåller en ask med 30 gram lakrits – du har alltså gott om lakrits varje dag att både unna dig själv med och även bjuda dina nära och kära.

Mer om årets adventskalendrar med lakrits

Läs mer om de klassiska svenska lakritskalendrarna nedan:

Vad är lakrits?

Har du läst ända hit här har du säkert redan koll på vad lakrits är för något, men vi går ändå igenom det här nedan kort. Lakrits delas upp i sötlakrits och saltlakrits. Egentligen är det bara sötlakrits som är “riktig” lakrits då det är den som utvinns ur lakritroten.

lakritsgodisar

Sötlakrits har som namnet antyder en söt smak. Man använder sötlakrits för att smaksätta allt från godis till glass, läkemedel, halstabletter och sprit. Ibland använder man sig av aniskrydda för att ytterligare förstärka lakritssmaken.

Saltlakrits innehåller i stället salmiak, något som inte egentligen har någon som helst koppling till lakrits och lakritsroten. Salmiak är ett konstgjort salt som även det är vanligt i godis och även för att smaksätta mat, såser och efterrätter.

Innehåller en lakritskalender gluten?

Varken sötlakrits eller saltlakrits innehåller någon gluten i sig, däremot används ofta vetemjöl som tillsats när man framställer sötlakritsgodis, som exempelvis Bassett’s och engelsk konfekt.

Man måste dock inte använda sig av vetemjöl för att göra lakritsgodisar, Lakritsfabriken och Lakrits by Johan Bulow har exempelvis glutenfri lakrits i sina julkalendrar. Haupt lakrits har däremot vetemjöl som ingrediens i sin julkalender, så är du känslig mot gluten bör du välja en annan kalender.

Titta alltid på innehållsförteckningen när du köper en lakritskalender om du har allergier, alla allergener är skrivna i fetstil eller stora bokstäver så att man lätt ska hitta dem.

Lakritskalendrar innehåller normalt inte heller något gelatin vilket innebär att de ofta även är veganska.

Hur lång hållbarhet har en lakritskalender?

Då lakrits är ett livsmedel så har den även ett bäst före datum. Du bör alltså inte köpa förra årets lakritskalender om den möjligheten uppstår.

Alla kalendrar som du köper via Adventskalenderguiden håller så klart garanterat minst fram till julafton.

Är lakrits nyttigt eller onyttigt?

Lakrits har både påstådda hälsofördelar men kan även ha skadliga effekter om man äter för mycket. Lakrits har historiskt använts som en medicinalväxt och har påstådda cancerförebyggande egenskaper. Samtidigt om man äter för mycket lakrits kan man det ha effekter på blodtrycket och saltbalansen i kroppen.

Äter man helt enkelt inte för mycket av ett livsmedel så är det sällan några problem. Det kan ju faktiskt en lakritskalender hjälpa till med eftersom den dagliga mängden lakrits blir begränsad (om man inte öppnar alla luckor på en gång då förstås…).