Lakritskalender

lakritskalendrar - adventskalendrar med lakrits

Flera svenska godis- och lakritstillverkare ger årligen ut lakritskalendrar som innehåller nya spännande lakritskombinationer.

I en adventskalender med lakrits finns många typer av lakrits. Allt från rålakrits, salt lakrits och salmiak till chokladdoppade lakritsbitar smaksatta med frukt, bär och juliga kryddor. Till skillnad från många julkalendrar för barn är lakritskalendern en adventskalender för vuxna som man sannolikt får ha i fred.

Vanligtvis får man i en lakritskalender både prova på lakritsbitar från det ordinarie sortimentet samt några nya spännande produktnyheter som kommit ut under året. När du köper en lakritskalender får du därför nästan garanterat prova på någon ny lakritskombination du inte testat innan.

Lakritskalender by Bülow 2023

Johan Bülow adventskalender är tillbaka 2023. I årets kalender hittar du både klassiker från förra årets julkalender, storsäljare och nya spännande smaker som du enbart hittar i kalendern som inte går att köpa någon annanstans.

Läs mer om innehållet i Johan Bulows adventskalender 2023 eller köp den direkt via länken nedan.

Erbjudande: Beställer du lakritskalendern senast 21 september 2023 ingår en burk Classic Salty Caramel utan extra kostnad.


Lakritsroten Adventskalender 2023

En spännande ny lakritskalender 2023 för alla lakritsälskare är En värld av Lakrits Julkalender 2023 från Lakritsroten. Det som är unikt med adventskalendern är att alla lakritsbitarna är gjorda med lakritsrot (inte salmiak). Adventskalendern har både söt och salt lakrits samt olika smakkombinationer.

lakritsroten julkalender

Lakritsen är tillverkad i Sverige av företaget Lakritsroten. Kalendern har måtten 30 x 45 cm med ett djup på 4 cm.


Haupt Lakritskalender 2023 – finns nu äntligen att köpa!

Även i år ger Haupt Lakrits ut sin populära lakritskalender där man kombinerar lakrits, choklad och andra spännande smaker.

haupt lakrits adventskalender

2023 års julkalender innehåller 24 olika lakritssmaker och bakom varje lucka finns minst 2 bitar chokladdoppad och smaksatt lakrits. Totalt innehåller kalendern 500 gram premiumlakrits (60 gram mer än förra året).

Årets adventskalender är större än föregående år – totalt innehåller den 60 gram mer lakritsgodisar än tidigare. Det är nya lakritskombinationer i kalendern varje dag – aldrig några dubletter!

I årets lakritskalender hittar vi smaker som belgisk vit, mörk och Dulce-choklad. Julkalendern innehåller både rålakrits och salmiak som är smaksatt med ingredienser som hallon, passionsfrukt, lime, jordgubbar och lingon. Över hälften av lakritsbitarna i årets kalendrar är helt nya och går bara att få tag på genom kalendern. De flesta av lakritsbitarna är saltlakris (salmiak) men det finns även sötlakrits, sura lakritsbitar samt het lakrits med chili.


Lakritskalendrar 2023

Precis som förra året så hittar vi i år lakritskalendrar från Lakritsfabriken, Haupt Lakrits och Lakrids by Johan Bülow.

Lakritsfabrikens adventskalender är även i år en riktigt generös historia med hela 720 gram lakrits totalt. Varje lucka i kalendern innehåller en ask med 30 gram lakrits – du har alltså gott om lakrits varje dag att både unna dig själv med och även bjuda dina nära och kära.


hans hugos lakritskalender

Hans Hugo Lakritskalender 2022

En spännande ny lakritskalender 2022 är Hans Hugos adventskalender med 24 luckor lakrits – där alla lakritsbitarna är unika smakkombinationer.

Hans Hugos Lakritskalender består av dragerade smaksatta gourmetlakritsbitar. God och lyxig lakrits till en billig prislapp.


Mer om årets adventskalendrar med lakrits

Läs mer om de klassiska svenska lakritskalendrarna nedan:

lakritspipa lakritskalender

Lakritskalender Skipper’s Pipe

Rolig julkalender fullproppad med de klassiska Cloetta lakritspiporna Skipper’s Pipe.

Julkalendern består av 24 st lakritspipor varav 4 st är smaksatta med havssalt samt 1 st jättestor pipa.


Lakritsfabriken Lakritskalender 2022

Klassiska lakritskalendern från Ramlösa är tillbaka även 2022. Lakritskalendern är fullproppad med 720 gram premiumlakrits, vilket är en betydligt mer än vad de flesta andra julkalendrar med ätbart har. Julkalendern är både glutenfri, gelatinfri och innehåller bara naturliga ingredienser.

Årets Lakritskalender från Ramlösa har lakrits som är smaksatt med bl.a. passionsfrukt, hallon, karamell, jordgubb, chili och kokos. Många spännande smakkombinationer utlovas!

lakritsfabriken lakritskalender 2022

Lakritsfabrikens Lakritskalender 2022 ser du här på bilden ovan. Motivet är en vacker julstad med julgranar och snö på taken.

lakritsfabriken lyxkalender

Lakritsfabriken Lyx-kalender

I år har Lakritsfabriken även gett ut en lyxversion av sin lakritskalender med ännu mer lakrits. Bakom varje lycka finns 2 – 4 chokladdoppade lakritsbitar.

Lakritsbitarna är smaksatta med havtorn, banan, jordgubb, svarta vinbär, mango, citron, kaffe och andra spännande smaker.

Vad är lakrits?

Har du läst ända hit här har du säkert redan koll på vad lakrits är för något, men vi går ändå igenom det här nedan kort. Lakrits delas upp i sötlakrits och saltlakrits. Egentligen är det bara sötlakrits som är “riktig” lakrits då det är den som utvinns ur lakritroten.

lakritsgodisar

Sötlakrits har som namnet antyder en söt smak. Man använder sötlakrits för att smaksätta allt från godis till glass, läkemedel, halstabletter och sprit. Ibland använder man sig av aniskrydda för att ytterligare förstärka lakritssmaken.

Saltlakrits innehåller i stället salmiak, något som inte egentligen har någon som helst koppling till lakrits och lakritsroten. Salmiak är ett konstgjort salt som även det är vanligt i godis och även för att smaksätta mat, såser och efterrätter.

lakritskalendrar

Innehåller en lakritskalender gluten?

Varken sötlakrits eller saltlakrits innehåller någon gluten i sig, däremot används ofta vetemjöl som tillsats när man framställer sötlakritsgodis, som exempelvis Bassett’s och engelsk konfekt.

Man måste dock inte använda sig av vetemjöl för att göra lakritsgodisar, Lakritsfabriken och Lakrits by Johan Bulow har exempelvis glutenfri lakrits i sina julkalendrar. Haupt lakrits har däremot vetemjöl som ingrediens i sin julkalender, så är du känslig mot gluten bör du välja en annan kalender.

Titta alltid på innehållsförteckningen när du köper en lakritskalender om du har allergier, alla allergener är skrivna i fetstil eller stora bokstäver så att man lätt ska hitta dem.

Lakritskalendrar innehåller normalt inte heller något gelatin vilket innebär att de ofta även är veganska.

Hur lång hållbarhet har en lakritskalender?

Då lakrits är ett livsmedel så har den även ett bäst före datum. Du bör alltså inte köpa förra årets lakritskalender om den möjligheten uppstår.

Alla kalendrar som du köper via Adventskalenderguiden håller så klart garanterat minst fram till julafton.

Är lakrits nyttigt eller onyttigt?

Lakrits har både påstådda hälsofördelar men kan även ha skadliga effekter om man äter för mycket. Lakrits har historiskt använts som en medicinalväxt och har påstådda cancerförebyggande egenskaper. Samtidigt om man äter för mycket lakrits kan man det ha effekter på blodtrycket och saltbalansen i kroppen.

Äter man helt enkelt inte för mycket av ett livsmedel så är det sällan några problem. Det kan ju faktiskt en lakritskalender hjälpa till med eftersom den dagliga mängden lakrits blir begränsad (om man inte öppnar alla luckor på en gång då förstås…).

Men vad tycker du?