Flera svenska godis- och lakritstillverkare ger årligen ut lakritskalendrar som innehåller nya spännande lakritskombinationer.
I en adventskalender med lakrits finns många typer av lakrits. Allt från rålakrits, salt lakrits och salmiak till chokladdoppade lakritsbitar smaksatta med frukt, bär och juliga kryddor. Till skillnad från många julkalendrar för barn är lakritskalendern en adventskalender för vuxna som man sannolikt får ha i fred. Det är bara en av alla fördelarna med en lakritskalender.
Vanligtvis får man i en lakritskalender både prova på lakritsbitar från det ordinarie sortimentet samt några nya spännande produktnyheter som kommit ut under året. När du köper en lakritskalender får du därför nästan garanterat prova på någon ny lakritskombination som du inte testat innan.
Innehåll
Bästa lakritskalendern 2024
Här nedan går vi igenom våra favoriter när det kommer till lakritskalendrar 2024. Varje år kommer det båda nya lakritskalendrar och tidigare favoriter som kommer i en ny upplaga, där både design på kalendern och innehållet är nytt.
Lakritskalender by Bülow 2024
Johan Bülow adventskalender är tillbaka 2024. I årets kalender hittar du både klassiker från förra årets julkalender, storsäljare och nya spännande smaker som du enbart hittar i kalendern som inte går att köpa någon annanstans.
Läs mer om innehållet i Johan Bulows adventskalender eller köp den direkt via länken nedan.
Lakritsroten Adventskalender 2024
En spännande ny lakritskalender 2024 för alla lakritsälskare är En värld av Lakrits Julkalender från Lakritsroten. Det som är unikt med adventskalendern är att alla lakritsbitarna är gjorda med lakritsrot (inte salmiak). Adventskalendern har både söt och salt lakrits samt olika smakkombinationer.
Lakritsen är tillverkad i Sverige av företaget Lakritsroten. Kalendern har måtten 30 x 45 cm med ett djup på 4 cm. Utöver ett spännande innehåll är själva julkalendern riktigt snyggt designad med svart och guld.
Haupt Lakritskalender 2024 – finns nu äntligen att köpa!
Även i år ger Haupt Lakrits ut sin populära lakritskalender där man kombinerar lakrits, choklad och andra spännande smaker.
2024 års julkalender innehåller 24 olika lakritssmaker och bakom varje lucka finns minst 2 bitar chokladdoppad och smaksatt lakrits. Totalt innehåller kalendern 500 gram premiumlakrits (60 gram mer än förra året).
Årets adventskalender är större än föregående år – totalt innehåller den 60 gram mer lakritsgodisar än tidigare. Det är nya lakritskombinationer i kalendern varje dag – aldrig några dubbletter!
I årets lakritskalender hittar vi smaker som belgisk vit, mörk och Dulce-choklad. Julkalendern innehåller både rålakrits och salmiak som är smaksatt med ingredienser som hallon, passionsfrukt, lime, jordgubbar och lingon. Över hälften av lakritsbitarna i årets kalendrar är helt nya och går bara att få tag på genom kalendern. De flesta av lakritsbitarna är saltlakris (salmiak) men det finns även sötlakrits, sura lakritsbitar samt het lakrits med chili.
Köp din lakritskalendrar 2024 här
Precis som förra året så hittar vi i år lakritskalendrar från bland annat Haupt Lakrits och Lakrids by Johan Bülow. Det finns även lakritskalendrar från Lakritsfabriken, Lakritsroten och Cloetta med Skipper’s Pipe lakritspipor.
Nedan hittar du alla lakritskalendrar som går att köpa 2024, senaste nya kalendern hittar du överest. Om kalendern finns till REA-pris kommer du också att se det här.
Visar alla 6 resultat
Hans Hugo Lakritskalender 2024
En spännande lakritskalender som kommit tillbaka är Hans Hugos adventskalender med 24 luckor lakrits – där alla lakritsbitarna är unika smakkombinationer.
Hans Hugos Lakritskalender består av dragerade smaksatta gourmetlakritsbitar. God och lyxig lakrits till en billig prislapp.
Mer om årets adventskalendrar med lakrits
Läs mer om de klassiska svenska lakritskalendrarna nedan:
Lakritskalender Skipper’s Pipe
Rolig och billig julkalender fullproppad med de klassiska Cloetta lakritspiporna Skipper’s Pipe.
Julkalendern består av 24 st lakritspipor varav 4 st är smaksatta med havssalt samt 1 st jättestor pipa att avnjuta på julafton framför brasan.
Lakritsfabriken Lakritskalender
Klassiska lakritskalendern från Ramlösa är tillbaka även i år. Lakritskalendern är fullproppad med 720 gram premiumlakrits, vilket är en betydligt mer än vad de flesta andra julkalendrar med ätbart har. Julkalendern är både glutenfri, gelatinfri och innehåller bara naturliga ingredienser.
Årets Lakritskalender från Ramlösa har lakrits som är smaksatt med bl.a. passionsfrukt, hallon, karamell, jordgubb, chili och kokos. Många spännande smakkombinationer utlovas!
Lakritsfabrikens Lakritskalender ser du här på bilden ovan. Motivet är en vacker julstad med julgranar och snö på taken.
Lakritsfabriken Lyx-kalender
I år har Lakritsfabriken även gett ut en lyxversion av sin lakritskalender med ännu mer lakrits. Bakom varje lycka finns 2 – 4 chokladdoppade lakritsbitar.
Lakritsbitarna är smaksatta med havtorn, banan, jordgubb, svarta vinbär, mango, citron, kaffe och andra spännande smaker.
Vad är lakrits?
Lakrits är en välkänd smak som många av oss har växt upp med, men vad är lakrits egentligen? Har du läst ända hit här har du säkert redan koll på vad lakrits är för något, men vi går ändå igenom det så du inte ska behöva sväva i ovisshet om denna viktiga fråga…
Lakrits kan grovt delas upp i två huvudkategorier: sötlakrits och saltlakrits. Sötlakrits, som är den ursprungliga formen av lakrits, utvinns direkt från lakritsroten. Denna rot, som kommer från lakritsväxten, har en naturligt söt smak och har historiskt sett använts i allt från traditionella mediciner till godis.
I modern tid har sötlakrits blivit en populär ingrediens i en mängd olika produkter, från godis och glass till läkemedel, halstabletter och till och med vissa alkoholhaltiga drycker och snus. För att intensifiera eller förändra smaken kan aniskrydda ibland tillsättas vilket ger en djupare och mer komplex smakprofil.
Å andra sidan är saltlakrits, trots sitt namn, inte direkt relaterat till den ursprungliga lakritsroten. Istället får den sin distinkta smak från tillsatsen av salmiak. Salmiak är ett konstgjort salt som har en stark och genomträngande smak. Även om det inte har någon direkt koppling till lakritsroten, har kombinationen av lakrits och salmiak blivit en favorit bland många, särskilt i vissa delar av Europa. Utöver godis används salmiak även för att smaksätta vissa maträtter, såser och efterrätter.
Har du läst ända hit här har du säkert redan koll på vad lakrits är för något, men vi går ändå igenom det här nedan kort. Lakrits delas upp i sötlakrits och saltlakrits. Egentligen är det bara sötlakrits som är ”riktig” lakrits då det är den som utvinns ur lakritroten.
Innehåller en lakritskalender gluten?
Varken sötlakrits eller saltlakrits innehåller någon gluten i sig, däremot används ofta vetemjöl som tillsats när man framställer sötlakritsgodis, som exempelvis Bassett’s och engelsk konfekt.
Man måste dock inte använda sig av vetemjöl för att göra lakritsgodisar, Lakritsfabriken och Lakrits by Johan Bulow har exempelvis glutenfri lakrits i sina julkalendrar. Haupt lakrits har däremot vetemjöl som ingrediens i sin julkalender, så är du känslig mot gluten bör du välja en annan kalender.
Titta alltid på innehållsförteckningen när du köper en lakritskalender om du har allergier, alla allergener är skrivna i fetstil eller stora bokstäver så att man lätt ska hitta dem.
Lakritskalendrar innehåller normalt inte heller något gelatin vilket innebär att de ofta även är veganska.
Hur lång hållbarhet har en lakritskalender?
Då lakrits är ett livsmedel så har den även ett bäst före datum. Du bör alltså inte köpa förra årets lakritskalender om den möjligheten uppstår.
Alla kalendrar som du köper via Adventskalenderguiden håller så klart garanterat minst fram till julafton. Av just anledningen att en lakritskalender alltid har ett bäst före-datum innebär det också att tillverkaren inte kan göra allt för stora upplagor – blir en lakritskalender slutsåld så kommer den sannolikt inte att ges ut i nya exemplar samma säsong.
Perfekt kalender att dela med sin partner
En lakritskalender är perfekt att ha tillsammans och dela med sin partner. Detta då en lakritskalender ofta innehåller en liten påse med lakritsgodisar eller åtminstone två olika chokladdoppade lakritskulor. Mängden lakrits i en kalender kan ofta vara mellan 500 – 750 gram. Det blir annars väldigt mycket lakrits att äta själv!
Gör din egna lakritskalender
Om du tycker att årets lakritskalendrar är dyra, eller du av någon anledning inte är helt nöjd med utbudet eller innehållet finns alltid möjligheten att göra sin egna adventskalender med lakrits. Även om du tycker lakritsmängden är för stor så kan du istället göra en kalender med exempelvis bara 4 luckor – en att öppna vid varje advent men med desto mer lakrits.
Gör du en egen lakritskalender kan du antingen köpa lakrits i lösvikt i din vanliga mataffär (du får då dock ingen delikatesslakrits) eller hos en lakritsbutik. Det finns faktiskt flera fysiska butiker bara inriktade på lakrits.
I Göteborg finns exempelvis Lakritsroten i Haga och i Centrum samt Sjutton Kvadratmeter Lakrits nära Järntorget. Man hittar även Lakritsroten i Stockholm (Gamla stan samt Södermalm). Söder om stockholm finns Lakritsbutiken. Du kan även köpa lakrits online från lakritsbutiker.
Vem passar det att ge bort en kalender med lakrits till?
Det är inte alla som gillar lakrits, och därför inte alla som det passar att ge bort en lakritskalender till. Lakrits är lite som koriander – antingen älskar eller så hatar man det. Här får du lite tips på personer som du borde ge en lakritskalender till i år:
- Personer som gillar att testa nya saker. En lakritskalender innehåller betydligt mer spännande smakkombinationer jämfört med t.ex. en chokladkalender med mjölkchoklad.
- Den hälsomedvetna. Då lakrits anses ha hälsofrämjande egenskaper kan du ge en adventskalender till någon som väljer bort en godiskalender pga. onyttighet och istället förklara att lakritsen har använts i naturmedicin under lång tid.
- Exil-svensken. Det är inte speciellt enkelt att få tag på lakrits utomlands. Både sötlakrits – men framförallt saltlakrits – kan vara riktigt svårt att få tag på utomlands. Har du en vän som bor utomlands är en lakritskalender en riktigt fin present att ge bort då hen knappast kan få tag på det på egen hand.
- Personer som älskar lakrits. Denna punkten i listan är ju ganska självklar. Men har du en vän som alltid väljer salta rullar, salmiakbalk, häxvrål, djungelvrål, hockeypulver, salta sillar och salta nappar vid lösgodiset i butiken så hade hen verkligen gillat att få en lakritskalender.
Är lakrits nyttigt eller onyttigt?
Lakritsen har en fascinerande dubbelnatur när det gäller hälsa. Historiskt sett har denna rot inte bara varit en delikatess utan även en värdefull ingrediens inom traditionell medicin. Lakritsen – eller snarare lakritsroten – har använts för att behandla allt från magbesvär till hosta.
Dessutom har vissa moderna studier antytt att lakrits kan ha cancerförebyggande egenskaper även om detta område fortfarande kräver mer omfattande forskning för att kunna dra några definitiva slutsatser.
Men medan lakrits kan erbjuda dessa potentiella hälsofördelar, kommer det också med vissa risker. Detta särskilt när det konsumeras i stora mängder. En av de mest framträdande riskerna med överdriven lakritskonsumtion är dess effekt på blodtrycket. För mycket lakrits kan faktiskt höja blodtrycket, vilket kan vara särskilt problematiskt för individer som redan lider av förhöjt blodtryck eller andra hjärtrelaterade problem.
Dessutom kan lakrits störa kroppens naturliga saltbalans vilket kan leda till vätskeretention och andra komplikationer. Det finns också bevis för att lakrits kan interagera med vissa mediciner, vilket kan påverka deras effektivitet. Oroar du dig över det – och är en storkonsument av lakrits – bör du rådfråga din läkare.
Trots dessa risker är det viktigt att komma ihåg att måttfullhet är nyckeln. I mindre mängder kan lakrits njutas utan större bekymmer. Faktum är att en adventskalender, där den dagliga dosen av lakrits är begränsad, kan vara ett utmärkt sätt att uppleva dess unika smak utan att överdriva. I en lakritskalender kan man med fördel även dela med sig av lakritsgodisarna – hittar du två bitar bakom luckan kan du ju dela med dig till din partner eller en vän!
Innehåller en lakritskalender gluten?
Varken söt- eller saltlakrits innehåller någon gluten, däremot används ofta vetemjöl som tillsats när man framställer sötlakritsgodis, som exempelvis Bassett’s. Man måste dock inte använda sig av vetemjöl för att göra lakritsgodisar, Lakritsfabriken och Lakrits by Johan Bulow har exempelvis glutenfri lakrits.
Vilka smaker kan man hitta en en lakrits julkalender?
En lakrits julkalender innehåller först och främst lakrits – både söt- och saltlakrits. Det finns både rena lakritsbitar och chokladdoppad lakrits smaksatt med olika frystorkade frukter och bär som hallon, passionsfrukt, apelsin, citron och annat gott. Varje år kommer du hitta nya spännande smakkombinationer.
Hallon och lakrits är en given kombination och det är inte ovanligt med just denna kombinationen i en lakritskalender.
Är lakrits svenskt?
Lakritsroten växer främst vid sydligare områden runt medelhavet samt även i delar av Asien. Så lakrits är inte svenskt i den bemärkelsen att ingrediensen till sötlakritsen kommer härifrån – däremot älskar vi svenska lakrits i alla dess former – i godis, matlagning och t.o.m. snus – och vi är också det folk som äter mest lakrits i världen. Utöver i Sverige äts det mycket lakrits i andra länder i norra Europa inklusive Tyskland och Holland.