Utförsäljning - Upp till 80% (!) rabatt på många populära julkalendrar
Ölkalender

Ölkalender

En ölkalender är precis vad det låter som – en adventskalender som istället för choklad, lakrits eller något annat innehåller den ädla drycken öl.

På grund av lagstiftning kan tyvärr inte Systembolaget, eller någon annan aktör i Sverige för den delen, sälja ölkalendrar med öl i. Varför det är så kan du läsa om längre ner här på sidan.

För att få tag på en ölkalender i Sverige behöver man därför göra något av följande:

  1. Beställa via nätet från utlandet, exempelvis från danska Mikkeller eller Hopt.
  2. Göra en ölkalender på egen hand.
  3. Köpa en färdig mall (kartongmall med hål för ölflaskor) som man själv fyller med öl.

Här går vi igenom hur du gör för att få tag på en ölkalender 2024.

Obs! Den här sidan innehåller information om alkohol och vänder sig därför till personer som är 25 år och äldre. Adventskalenderguiden har inget samarbete med något bolag som säljer ölkalendrar.

1) Köp din ölkalender på nätet

Samling med belgisk klosteröl & trappistöl

Ett alternativ till julkalender är den här samlingen med 24 st ölflaskor med Belgisk öl, trappistöl och klosteröl. Kommer i en praktiskt kartonglåda med 24 fack vilket gör att den verkligen fungerar som en ölkalender. Allt som behöver göras är att numrera ölfacken.

klosteröl ölkalender

Några exempel på öl i samlingen är Westmalle Tripel (Belgien), La Trappe Quadrupel (Holland), Leffe Triple (Belgien), Zundert Trappist (Nederländerna) och Spencer Trappist Ale (USA, för övrigt den enda amerikanska trappistölen som finns).

Samlingen med klosteröl kostar €69,90 (ca 700 kr) och det tar ca 10 dagar för att få leveransen då paketet skickas från ölleverantören Hopt i Frankrike. En handbok som går igenom alla ölen i samlingen samt två ölunderlägg och en flasköppnare medföljer utan extra kostnad.

Ölkalendern 2023 har ännu inte lanserats.

Köpvillkor: Enligt Hopt’s webbplats ingår alkoholskatt, moms och tullavgifter. Skickas inom 48 timmar. Frakt ca 100 kr (€10,5)
Webbplats: https://www.hopt.se/

Beery Christmas från Hopt

Franska Hopt är en återförsäljare av hantverksöl från många olika länder. Deras julkalender går att beställa via hemsidan och få den skickad till Sverige. Julkalendern Berry Christmas innehåller hantverksöl från bryggerier från hela världen.

hopt adventskalender

2021 kostar Hopts julkalender €79,90 (ca 800 kr). Frakt på €10,50 tillkommer, totalt pris blir därför ca 900 kr för ölkalendern.

Adventskalendern innehåller 25 st ölflaskor eller ölburkar från hela världen från lika många bryggerier. Ölkalendern innehåller både olika ölsorter och ölstilar för att man ska få prova på många olika sorters hantverksöl. Anledningen till att det är 25 öl – och inte 24 – är helt enkelt för att det bakom en lucka gömmer sig två stycken öl.

Hopt adventskalender skickas från Frankrike via fraktbolaget Chronopost, när försändelsen når Sverige blir du kontaktad av Postnord och kan då välja hemleverans eller att hämta ut hos ombud.

Hopt Adventskalender 2023 har ännu inte lanserats.

Köpvillkor: Enligt Hopt’s webbplats ingår alkoholskatt, moms och tullavgifter. Skickas inom 48 timmar, leverans till Sverige inom 5 dagar.
Webbplats: https://www.hopt.se/beery-christmas

Mikkeller julkalender med öl

Via Mikkellers danska webshop går det att köpa deras årliga ölkalender. Kalendern består av 24 olika hantverksöl från Mikkellers sortiment, både nyheter, julöl och klassiska öl från ordinarie sortimentet.

Mikkeller julkalender med öl

Ölkalendern börjar marknadsföras under hösten och skickas ut i mitten av november.

Mikkeller Adventskalender 2022 har ännu inte lanserats.

Köpvillkor: Pris: 1374 kr för Mikkellers adventskalender 2021. (Slutsåld)
Webbplats: https://shop.mikkeller.dk/

Brewdog Craft Beer Adventskalender

Brewdog Brewery är ett skottskt bryggeri som brygger både ale, IPA, Stout och lageröl. I Sverige har de en barkedja med ett flertal olika pubar runt om i landet. De ger också ut en ölkalender med utvalda ölsorter från sitt sortiment.

Du hittar både välkända öl från Systemet som Punk IPA, Dead Pony Club samt lite mer udda inslag som Hazy Jane Pinapple och Lost Infused Blood Orange.

Brewdog Craft Beer Adventskalender

Bredog Craft Beers ölkalender går i dagsläget inte att beställa till Sverige.

2) Gör din egen ölkalender

Istället för att beställa hem en julkalender från utlandet och betala relativt dyr frakt och riskera att det tar lång tid att få hem kalendern kan du relativt enkelt göra din egna ölkalender. Allt du behöver är egentligen 24 st ölburkar eller ölflaskor.

Du kan fixa en egen ölkalender om du har någon form av kartong som har rätt format för just ölburkar eller flaskor, på Systembolaget brukar man kunna få ta med sig olika typer av lådor med fack, som skulle kunna passa för ölflaskor.

Du kan även lägga flaskorna i papperspåsar som du numrerar, eller helt enkelt radar upp 24 öl på en hylla som du numrerar – om du inte vill eller orkar slå in dom på något sätt.

Det finns även färdiga DIY ölkalendrar att köpa online här ovan. För runt 100 – 200 kr får man då en färdig julkalender som antingen klistras på ett lock med öl (33 cl burkar) eller med fack i kartongen där du både kan ölburkar och ölflaskor (33 cl och 50 cl).

Genom att göra sin egen ölkalender kan man även specialanpassa kalendern precis så som man själv vill ha den och fokusera på exempelvis hantverksöl, öl från mikrobryggerier, personens favoritöl eller glutenfri öl.

3) Köp en färdig ölkalender-mall

Vill du göra det enklare för dig och få till en på förhand snygg ölkalender kan du köpa den här färdiga mallen för att göra just en ölkalender.

Öl-adventskalendern kostar runt 200 kr och är både prisvärd och ett smidigt alternativ till att göra en helt egen kalender. Du ställer bara ner dina ölflaskor eller ölburkar i kartongen och klistrar sen över fronten där luckorna finns.

Gör egen julkalender med öl med en färdig mall

Kartongen har snyggt designad framsida och praktiska rundade hål anpassade för ölflaskor. Perfekt för dig som vill göra en egen ölkalender med olika hantverksöl eller utvalda ölsorter.

Det är väldigt smidigt att göra sin egna ölkalender på detta sätt då man slipper slå in alla flaskor var för sig.

Tips! Beställ hemleverans från Systembolaget så slipper du släpa hem alla ölflaskorna och burkarna själv.

Ölkalender från Systembolaget?

Kan man köpa en ölkalender på Systembolaget? Svaret är kort och gott: Nej.

2016 fanns det faktiskt en ölkalender från Österlenbryggarna på Systembolaget med svensk, tysk och tjeckisk öl som beställningsvara.

Tyvärr har man inte efter det tagit in någon mer liknande kalender. Anledningen har sannolikt med Systembolagets samhällsuppdrag att göra där man inte får ha erbjudanden eller locka till köp av alkohol, något som eventuellt en ölkalender skulle kunna tänkas göra.

Alternativ och andra dryckeskalendrar

Fakta om adventskalendrarna i denna kategorin
Innehåll:Adventskalendrar med öl
Målgrupp:Vuxna
Antal produkter i kategori Ölkalender:1 st

Senast kontrollerat: 2023-10-24


Elin
Elin är skribent på Adventskalenderguiden, hon har tidigare jobbat som webbredaktör på flera ledande svenska mode- och skönhetsmagasin. Elin ser alltid fram emot årets nya kaffe- och hudvårdskalendrar men är inte främmande för att testa nya typer av julkalendrar | Kontakt: elin@adventskalenderguiden.se

Men vad tycker du?